Staromiejska 2.0

TWOJE MIEJSCE W CENTRUM MIASTA

KLIMATYCZNE MIEJSCE

Perfekcyjne doznania kulinarne

Staromiejska to miejsce znane wszystkim Olsztynianom. Restauracja została założona w roku 1958. Nowa odsłona powstała po gruntownym remoncie w 2021. Znajdujemy się w sercu Starego Miasta gdzie z ogródka można podziwiać Olsztyński zamek. Serwujemy kuchnię polską w nowej odsłonie z domieszką nowoczesności. Szef kuchni Tomasz Kasperlik korzysta z naturalnych i ekologicznych produktów. Nasz lokal to również miejsce spotkań towarzyskich i rodzinnych. Organizujemy imprezy okolicznościowe i biznesowe. Do dyspozycji Gości oddajemy salę konferencyjną  wyposażoną w ekran, rzutnik multimedialny oraz sieć internetową. Restauracja Staromiejska to przyjazne miejsce dla zwierząt.

Nasze Menu

Wybrane pozycje

Przedstawiamy Państwu niektóre pozycje z naszego bogatego menu. Szczegółowy wykaz pozycji można obejrzeć na miejscu w restauracji.

Przystawki

Matias z kompensowanym ogórkiem

22

szalotka, jabłko

Krewetki chorizo

36

pomidorki cherry, grzanka czosnkowa

Tatar z polędwicy wołowej

38

grzanka czosnkowa

Tatar z łososia

36

avocado, imbir, grzanka czosnkowa

Sałatki

Sałatka z wędzonymi rybami

28

karczoch, bób, grzyby marynowane

Sałatka cezar z kurczakiem

28

boczek, grzanki, grana padano, anchois, sałata rzymska

Sałatka z pieczoną ricottą

28

melon, granat, szpinak, orzechy pini

Zupy

Borowikowa

24

z kluseczkami ptysiowymi

Żurek

19

z białą kiełbasą, ziemniaki, jajko

Rybna

24

z warzywami

Chłodnik ogórkowy

18

Dania główne

Filet z sandacza

47

puree z kalafiora, gratin ziemniaczany, sos borowikowy (na runie leśnym)

Stek z Halibuta

48

ragout warzywne, placuszki z cukinii

Filet z łososia

44

mix sałat, masło ziołowe, frytki stekowe

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

39

Puree pietruszkowe, sos serowy

Żeberko wieprzowe

43

ziemniaki opiekane, kapusta zasmażana, sos bbq

Kotlet schabowy z kością

42

ziemniaki, kapusta zasmażana

Polędwiczka wieprzowa w boczku

45

gratin ziemniaczany, warzywa, sos demi glace

Stek rib eye

68

mix sałat, boczniak, sos pieprzowy, frytki stekowe

Dania wegetariańskie

Mille-feuille

29

Bukiet z bakłażana, pomidora i sera pleśniowego

Dzyndzałki - Pierogi z sandaczem

39

sos rakowy

Papardele z borowikami

35

oliwa truflowa, grana padano

Garganelli z suszonym pomidorem

35

szpinak, orzechy pinni, grana padano

Risotto z kurkami i bobem

35

Dzyndzałki-Pierogi ze szpinakiem

36

sos winno maślany

Burgery

Burger 2.0 z wołowiny

36

prażona cebula, boczek, pomidor, sałata, pikle, chedar, frytki stekowe

Burger wegetariański

32

sałata, ogórek kiszony, cebula, chutney paprykowe, chedar wegański, frytki stekowe

Desery

Torcik bezowy

25

mus mascarpone, owoce sezonowe

Szarlotka

19

lody waniliowe, bita śmietana

Sernik

19

granola z białej czekolady, słony karmel

Puchar lodowy

19

z owocami sezonowymi

Menu dla dzieci

Rosół

16

z makaronem i marchewką

Nuggetsy z kurczaka

22

frytki, surówka z marchewki

Spaghetti bolognese

22

Naleśniki z serem

18

bita śmietana, sos malinowy

girl

zupa z warzywami

DOTACJE UNIJNE

Niniejszy projekt polega na odtworzeniu warmińskiego dziedzictwa kulinarnego poprzez zakup urządzeń niezbędnych do otwarcia nowej restauracji. W restauracji będzie sprzedawanych 14 potraw nawiązujących do dziedzictwa kulinarnego regionu. Firma w celu możliwości rozpoczęcia produkcji żywności zamierza przeprowadzić zakup środków trwałych niezbędnych do prowadzenia obiektu restauracyjnego. Działania te pozwolą na popularyzację oraz dostosowanie do czasów współczesnych starych, tradycyjnych przepisów kulinarnych co wiąże się z budowaniem przewagi konkurencyjnej MŚP.
Celem głównym projektu jest zwiększenie konkurencyjności w firmie Marek Pawłowicz - Hospitality Service. poprzez odtworzenie tradycyjnych produktów żywnościowych.
Planowane efekty:
  • zakup urządzeń na cele prowadzenia działalności gospodarczej związanej z odtwarzaniem dziedzictwa kulinarnego warmińskiego w 2021 roku w miejscowości Olsztyn.
  • Wprowadzenie 14 nowych produktów na rynek w 2021 roku: dzyndzałki z grzybami leśnymi i dzyndzałki z sandacza, mazurska zupa rybna, zupa szczawiowa, żurek warmiński, chłodnik litewski, szczupak sandacz i pstrąg wędzony, plince z pomoćką, plince ze śledziem, sandacz na runie leśnym, tarta z owocami leśnymi, kotleciki mielone z ryb z sosem beszamelowym i Plincami oraz kaczka i gęś pieczona
  • Wzrost zatrudnienia w przedsiębiorstwie o 4 etaty w 2021 roku
Wartość projektu: 820 874.89 zł

Wkład Funduszy Europejskich: 539 908.77zł

ul. Stare Miasto 4/6/13
10-027 Olsztyn
Telefon:  510 188 986
Email:  biuro@staromiejska2.olsztyn.pl

Godziny otwarcia:
Poniedziałek - Niedziela: 11:00 - 23:00